Grădini revoluționare: Designurile de mâine cu arhitect de grădini

Ghidul trendurilor anului 2023

Grădini revoluționare? Bun venit în lumea grădinilor, unde vom explora cele mai interesante și inovatoare tendințe pentru 2023! Recent am avut plăcerea de a vorbi cu renumitul horticultor MSc. Dominik Lukáč, care ne-a împărtășit secretele creării unui exterior verde minunat și modern. Are o experiență de mulți ani – de la practici sustenabile la designuri moderne îndrăznețe – vizibil în realitate în compania sa Gardenz. Haideți să „săpăm” în secretele tendințelor de grădină! Cum ați descrie tendințele actuale în arhitectura și designul grădinii?

Cum a-ți descrie trendurile actuale în designul și arhitectura grădinii?

Astăzi, ele sunt construite în principal pe ecologie și durabilitate. Mulți clienți preferă grădinile fără întreținere. Puțină îngrijire și cât mai multă relaxare. Cu toate acestea, ei încă încearcă să cultive unele tipuri de fructe și legume precum merișoare, coacăze, mure, dar și ierburi și legume cu frunze sau rădăcină. Se acordă mai multă atenție materialelor naturale precum piatra, lemnul și scoarța.

Care sunt principalele tendințe observate recent în designurile grădinilor?

Din soluția ecologică, putem menționa textilele negre nețesute, care în trecut erau prezente peste tot și serveau împotriva creșterii excesive a buruienilor. Astăzi este tendință minimă de utilizare de plastic. Economisirea apei potabile pentru udarea grădinilor, fie prin colectarea apei de ploaie, fie prin fântână proprie. Se schimbă și compoziția plantelor, aducem în prim-plan soiuri și specii rezistente, cu creștere lentă, rezistente. Un exemplu este thuia de vest sau de est, înlocuită de robin și laur. Și cu siguranță compostarea, care permite deșeurilor organice să fie reciclate în compost nutritiv pentru plante.

Cum se manifestă tendința de grădinărit urban în proiectele contemporane de grădină?

Astăzi, tendința de a trăi în mediul rural este populară, o putem vedea din construcțiile masive din jurul marilor orașe. Acolo, acest trend se diferențiază de stilul country. După părerea mea, astăzi este greu de găsit un stil „curat”, mai degrabă este un mix de stiluri diferite. Dacă ne uităm la orașe, tendința este cu siguranță în creștere – să avem cât mai multă verdeață și, de asemenea, să profităm la maximum de ea. De aceea, oamenii din orașe încep să cultive ierburi, ardei și flori pe balcoanele lor, ceea ce le face spațiul mai confortabil.

Ne puteți spune ce plante și materiale sunt în prezent populare în design de grădini revoluționare ?

Tendința de creștere sunt în principal plante exotice sau cele care pot fi găsite pe litoral. De asemenea, nu trebuie să uităm revenirea la speciile originale care au crescut pe teritoriul nostru din timpuri imemoriale. Trebuie să menționez de exemplu dafin, robin, dar și chiparoși. Dintre fructe, mai puțin cunoscută aronia sau cătină, în principal datorită conținutului ridicat de vitamine. Nu uitați de tei, cireș sau arțar. Mai departe ierburi, căpșuni, dar și lavandă. Acești arbuști, copaci și plante sunt populare în principal datorită lipsei de pretenții, rezistenței la boli și dăunători și poate și datorită aspectului sau și a culorii plăcute.

Care sunt mobilierul și elementele decorative potrivite pentru amenajarea terasei și grădinii, care sunt atât funcționale cât și atrăgătoare din punct de vedere estetic și țin cont de clima și ecologia locală?

Este important să luați în considerare mai mulți factori precum calitatea materialelor, rezistența la intemperii, durabilitatea și valoarea estetică. Totuși, totul depinde de preferințele individuale.

Mobilierul de grădină din lemn este cu siguranță potrivit pentru o terasă mare. Lemnul este un material natural si tradițional care conferă un aspect cald și plăcut terasei sau întregii grădini. Cu toate acestea, are avantajele și dezavantajele sale. Deși este greu și robust, este necesară îngrijire regulată, dar este ecologic și durabil. Lemnul tare precum tecul, eucaliptul sau salcâmul sunt rezistente la intemperii și dăunători.

Întâlnesc deseori utilizarea mobilierului din ratan. Este ușor și flexibil, ceea ce îl face ideal pentru manipularea în aer liber. Mobilierul de terasă din metal, cum ar fi scaunele și mesele din fier sau aluminiu, poate fi atrăgător din punct de vedere estetic și rezistent la intemperii. Totuși, la alegere ar trebui să ținem cont de calitatea materialului, de întreținerea acestuia și de posibilitatea de reciclare. Oamenii aleg mobilierul de grădină din plastic în principal datorită prețului și greutății sale scăzute. Principala preocupare este impactul asupra mediului, deoarece produsele din plastic implică de obicei resurse neregenerabile. Dacă sunteți în căutarea unei alternative mai sustenabile, vă recomand plasticul reciclat. Amenajați practic și funcțional – grădini revoluționare.

Grădini revoluționare ? Ce tip de mobilier recomanzi pentru o grădină funcțională?

Elementele „musthave”, adică ceea ce ar trebui să aveți cu siguranță este iluminatul solar, o pergolă și un loc de relaxare. Ce ține de iluminatul exterior, recomand sa încorporați lumini care sunt alimentate de panouri solare, ceea ce va reduce consumul de energie. Pergolele, foișoarele de grădină sau umbrelele de soare completează atmosfera, dar deasemenea vă protejează de soare – deasemenea și mobilierul de grădină. Fiecare grădină ar trebui să aibă o zonă de relaxare, fie că are un fotoliu suspendat, șezlong , plasă balansoar sau hamac.

Concluzie: Atunci când alegeți mobilierul și elementele decorative pentru terasă și grădină, țineți cont de clima locală, sustenabilitatea și stilul unic al casei voastre. Creați un spațiu exterior plăcut și funcțional care permite relaxarea și petrecerea timpului cu familia și prietenii. 🙂

Related posts

Panourile tapițate de perete: Tips and tricks și utilizare

Mobilier multifuncțional – Un ajutor de nădejde pentru viața de zi cu zi

Camera living – ambient cald și primitor